Д-р Конър има богат и задълбочен опит в суровото хранене. Той е автор на една от най-четените книги за сурово хранене „Feeding Dogs: The Science Behind The Dry Versus Raw Debate“, основател на DOGS FIRST, защитник на природосъобразното хранене и природосъобразния начин на живот.
Защо е нужно да знаем повече за протеините, мазнините и въглехидратите?
Голяма част от хората се страхуват да направят прехода от преработена към сурова храна, защото смятат, че няма да го направят по правилния начин. Това е така, защото живеем в свят на цифри, точни проценти, пресметнати калории и точни количества храна. Да, нужна е известна подготовка, но не трябва да е толкова сложно.
Ако разгледаме някои хронични заболявания като затлъстяване, панкреатит, рак, ще видим че те не намаляват, напротив, увеличават се. И ако се замислим каква е първопричината за тях ще видим, че разбирането за протеините, мазнините и въглехидратите играе много важна роля.
Ролята на въглехидратите е основно в това да ни дава енергия и да доставя фибри. В сухата храна за животни това обикновено са ориз, картофи, пшеница и царевица. Съдържанието на въглехидрати в сухата храна е доста голямо. Животните обаче нямат нито физическа, нито психологична нужда от толкова много въглехидрати.
Защо тогава, въпреки че това се знае, производителите на суха храна продължават да използват толкова много въглехидрати в състава на сухата храна. Основният аргумент е, че те са добри източници на енергия, но помислете, 12 блокчета Марс и една Кока кола също са добър източник на енергия, но те не са добро дългосрочно решение.
Истината е, че влагането на повече въглехидрати в сухата храна спестява пари на производителите, защото тези съставки са евтини. Разбира се, да включите в състава на храната за домашни любимци възможно най-евтините съставки е много добра новина за акционерите. Да вземем за пример пшеницата, която до 1972 г беше най-евтиния източник на енергия. Пак по същото време (1972г) царевицата стана по-евтина от пшеницата и се превърна в постоянна и основна съставка в храната на домашните ни любимци, по една единствена причина - евтина сурвоина. Една евтина форма на енергия, но без особени ползи за здравето.
Замисляли ли сме се каква е ролята на въглехидратите за пандемията от затлъстяване в днешно време?
Ключовият момент тук е инсулинът. Тук се крие отговорът на въпроса. В началото се смяташе, че хората напълняват, защото ядат много мазнини и препоръките бяха насочено главно в посока към намаляване съдържанието на мазнините. Днес все още се предлагат храни с ниско съдържание на мазнини, обезмаслено мляко и т.н. В същото време се увеличава съдържанието на захар, което води до истински бум в напълняването сред населението. Причината - въглехидратите и по - специално рафинираните въглехидрати. Тук нямам предвид само рафинираната захар, но и паста, ориз, картофи, всички тези неща с практически захар за организма и водят до увеличаване на кръвната захар. А захарта в кръвта е равна на отрова. Реакцията на тялото и панкреасът е да освобождават повече инсулин, а основната работа на инсулина е да вземе цялата захар и да я опакова в мастните депа.
За съжаление наблюдаваме криза на затлъстяването, както при животните, така и при хората. Те се случват по едни и същи причини - диета богата на въглехидрати. Проучванията показват, че ако се увеличи процента на протеин и се намалят въглехидратите ефекта е загуба на теглото и задържане на чиста мускулна маса.
Има един друг здравословен проблем, който се превръща в епидемия- панкреатита. Има ли връзка между панкреатита и въглехидратите?
При две трети от здравите котки и кучета, които са починали от нещо друго и са изследвани след смъртта им се оказва, че са имали някаква форма на панкреатит.
При тях се наблюдава повишено съдържание на мазнини в кръвта, затова ветеринарите заключават, че проблема е в мазнините. Ако понякога си позволявате да почерпите вашият четириног приятел с наденичка от барбекюто ветеринарят веднага ще заключи, че това е проблемът. Но една наденица не би трябвало да е проблем за едно куче.
Ето го проблемът. Когато храниш кучето с високо въглехидратна диета тялото няма проблем да изгори тези калории и го прави, бързо и лесно, но това отклонява вниманието от изгарянето на мазнините. Парадоксално е, но колкото повече въглехидрати давате на кучето си, толкова повече мазнини се натрупват в кръвта, защото тялото не ги използва като източник на енергия. И ако това е случаят с вашето куче и то има повишени мазнини по горната причина, тогава да, храни с повишено съдържание на мазнини няма да са подходящи за него. Но реално причината не е в мазнините, а във високовъглехидратната диета, която води до повишаване на мазнините в кръвта. Затова при куче с хроничен панкреатит въглехидратите трябва да се намалят драстично. Разбира се може да приема зеленчуци и зеленолистни в малки количества, но много бих внимавал с ориза и сладките картофи например.
Има ли връзка между подуването на корема и въглехидратите?
Случаите на подуване на корема сега са 1500 пъти повече отколкото през 60-те години и тази цифра непрекъснато се увеличава. Това, което знаем е, че кучето не се подува от това колко бързо и как яде, от формата на храната, нито от това какъв е режимът му на разходка. 80% от случаите на подуване на корема се случват около час след хранене. Затова съветите да не разхождаме кучето един час преди или след хранене не работят. Причината да не работят е, че газовете се образуват в чревния тракт.
След като храната бъде изядена тя отива в червата за храносмилане. И ако храните с неподходящата храна, това ще доведе до натрупване на газ, който е вреден и който идва от червата. А причината за образуване на този газ е нещо в храната. Както казах всичко започва през 1970 г, когато царевицата става основния въглехидрат, който се използва в кучешката храна. Консумацията й води до образуване на газове, които със сигурност са свързани в подуването.
Рак и консумацията на въглехидрати
Туморите обичат инсулин, защото той е анаболен хормон на растежа. Захарта повишава инсулина. Туморите имат около 10- 20 пъти повече рецептори върху тях за инсулин. Те обичат инсулин. И ако сте избрали за домашния си любимец диета с високо съдържание на захар, която повишава инсулина, вие ще получите усилен растеж на туморите. Обратно, кучета хранени с високо протеинови диети, с по-малко въглехидрати, по-рядко развиват тумори.
Кучетата са най-често страдащите от рак животни на планетата. На второ място са хората.
Лесно е да се проучи как храната влияе на кучета с рак. Една група кучета се оставя на сурова храна, а друга на гранули. След известно време се сравняват кръвните показатели, особено тези свързани с рака. Толкова е просто. Но компаниите за храна за домашни любимци едва ли ще искат да участват в такова проучване. Има достатъчно доказателства за това, че суровата храна е подходяща за кучета. И няма нито едно проучване на гранулираната храна, сравнена със сурова такава, където резултатите да са в полза на гранулите. Проучванията показват много по-високо ниво на възпаления при кучета, които са на суха, гранулирана храна. Тази храна също така не съдържа биоактивни съединения, антиоксиданти, дори не съдържа витамин Ц.
Каква е ролята на протеините и защо са толкова важни за здравето.
Протеините са вашите градивни елементи. Представете си градивните елементи на една къща. В случая това са вашите коса, кожа, нокти, вашите мускули, това са вашите клетъчни мембрани, вашите хормони. Това е просто всичко, за което можете да се сетите в тялото си. Протеините са жизненоважни и абсолютно необходими. За съжаление, сухата храна за домашни любимци съдържа минималното количество протеин за нормална функция. Освен, че съдържа легалния минимум протеин, качеството на протеините често е много незадоволително и компрометирано.
Има ли разлика между протеина в суровото месо и този в преработената храна за домашни любимци?
Сигурно много хора са си задавали този въпрос в един момент. Някои от тях смятат, че протеина си е протеин, независимо в каква форма идва. В същото време не биха позволили децата има да се хранят само с високопреработена, пакетирана храна.
Когато купувате суха храна за вашия любимец вие гледате съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати в нея. Да кажем, че пише 22% протеин. Повечето хора ще помислят, че това е достатъчно. След това ще погледнат каква е първата съставка. Говеждо. Чудесно, взимаме го! Но какво ако ви кажа, че това е само копито от говедо и месото, което се съдържа по него е едва 4%?
Голяма част от протеините в сухата храна идват от царевичния глутен. Това е външната обвивка на зърната, която по принцип не се използва и от която се прави царевичен сироп. Вътрешната част на царевица се мели и се продава като храна за животни. Въпреки, че за животните е трудно смилаема храна, тя се продава, защото е богата на протеин. По същият начин се използват и остатъци от грозде от винарската промишленост. На заден план се вижда някакъв вид месо, с неизвестен произход. В някои държави месото, което се влага в храната на домашните любимци идва основно от рендъринг индустрията и в голямата си част е костно брашно.
Така че, от една страна имаме този протеин, който е увреден от високата температура на топлинната обработка и от друга страна имаме голямо количество растителен протеин, с невинаги известно качество.
Тази многократна преработка на протеина, каквото е сегашната практика, унищожава голяма част от аминокиселините, като лизин, таурин и др. При тази многократна термична преработка възниква и т.нар реакция на Мейлард, която прави храната още по-трудна за храносмилане. Колкото по-дълга е термичната обработка, толкова по-трудно е за храносмилане. Често се добавят аминокиселини, защото естествените са се загубили при термичната обработка, но дали са всичко необходими аминокиселини, това не винаги е ясно. Голяма част от протеините (20-30%) са несмилаеми, което веднага ги прави неналични за тялото
В света на човешкото хранене ние ужасно се страхуваме от мазнините и те имат доста лоша репутация. Как стои въпроса с мазнините при храненето на домашните любимци.
Основната разлика и ключов момент тук е в свежестта. Има разлика дали ще получите пресни сардини или такива, които са от преди година и повече, с добавени консерванти и т.н.
Мазнините са жизненоважни. Освен че ви засищат те са полезни, ако са от правилен източник. Например рибеното масло е източник на Омега 3 и т.н.
За разлика от свежата храна с добавени пресни мазнини сухата храна за домашни любимци може да бъде сготвена преди много време, например преди една година, да е престояла на топло и слънчево място много време, например товарен кораб и или пък на рафт в магазина с неподходяща температура. След което, след отваряне на пакета той може да остане отворен доста дълго време- четири до шест седмици, защото често хората купуват по-големи пакети храна. И си мислят, че няма проблем тази храна просто да си стои там. Само че мазнината не обича въздух, светлина и топлина - качеството и се разваля при досег с тези три елемента. Тя гранясва, окислява се и се разваля. След което мазнините стават опасни за вашето тяло. Да не забравяме че при преработената храна за домашни любимци мазнинате е минала и няколкократна термична обработка, което също е намалило нейните качества. И накрая, за да издържи пакетираната храна достатъчно дълго се добавят и консерванти, които трябва да предпазят мазнината от гранясване и които могат да бъдат силно увреждащи.
Кучетата имат нужда от Омега 3, по-специално EPA и DHA, която трябва да е от животински произход. Проблемът е, че в някой сухи храни EPA и DHA липсват или не са оцеляли от многото термична обработка.
Приемът на мазнини е свързан с агресията при кучетата. Кучетата, които са хранени правилно почти не показват признаци на агресия и имат нормално поведение. Установено е, че кучета, които са на сурова храна имат по-високо съдържание на ГАБА в изпражненията. ГАБА отговаря за релаксацията и безпокойството, затова е много важна. Образува се в червата от собствената ви чревна флора и добри бактерии. За да могат червата да образуват повече полезни вещества е важно да се храним с повече свежа храна и да намалим/спрем консервираната и ултра преработена храна.
Коя е най-голямата грешка, която правят стопаните на домашни любимци, когато се опитват да балансират въглехидрати, мазнини и протеини?
Мисля, че прекаленото мислене е най-голямата грешка. Например как знаете дали детето ви приема достатъчно количество калции? Не знаете. И въпреки това детето ви се развива добре. С правилното хранене се получава т.нар. ‚баланс във времето‘ при който организмът получава всички ценни вещества за определен период от време (не само от едно хранене). Ние не знаем колко точно цинк, мед, магнезий и т.н сме получили с храната. Същото се отнася и за домашните ни любимци. Те се нуждаят от свежо месо, кости, малко плодове и зеленчуци. И ако се хранят по този начин няма да има проблем, че сте им дали ябълка или нещо друго от масата от време на време. Те ще са добре. Не го мислете прекалено много и не се стресирайте. Приемете, че това е нещо естествено, което се случва с нас и нашите животни всеки един ден.
Интервю с д-р Конър Брейди Raw Dog Food Summit 2022
ОЩЕ СТАТИИ
