Защо да храним със сурова храна
Интервю на Иън Билингхърст с Никол Камак- нутриционист
Raw Dog Food Summit 2022
Никол Камак е основател и собственик на многократно награждаваната NorthPoint pets and company в Кънектикът, САЩ. Тя има докторска степен по биомедицински науки в кучешкото хранене, има специални интереси в храненето на полицейски кучета и работи за подобряване на съвременните грижи и хранене на работни кучета.
„Една от основните причини да се замисля за суровото хранене и да започна да го проучвам, е че аз самата имах болен домашен любимец. И въпреки че вярвам,че някои от предписаните диети и хранителни формати на пазара могат да бъдат полезни, често става ясно, че те не винаги са толкова полезни, колкото сме се надявали да бъдат. И така, след като изчерпах всички други възможности, се спрях на суровото хранене.
Покрай опита с този вид хранене научих толкова много неща. Едно от нещата, които ме впечатлиха най-много е щастието и жизнеността на домашните любимци, след като започнат да се хранят с повече прясна храна. Това, което имам предвид е, че те наистина са много по-щастливи по време на хранене и се наслаждават се на храната си.“
Никол спасява кученце питбул, когато то е на 5-6 месеца. Кученцето има сериозни стомашно-чревни проблеми, заради които ветеринаря изписва куп лекарства, включително антибиотици и стероиди, преминават през различни видове храни с рецепта и храни без рецепта, преди да открие суровото хранене. Въпреки, че са и казали, че няма шанс кучето и да се оправи, 13 години по-късно кучето е живо и здраво, благодарение на суровата диета. Никол осиновява още четири кучета и всички те минават на сурово хранене.
Една от важните теми при суровото хранене е РАЗНООБРАЗИЕТО НА ХРАНАТА. Разбира се не е възможно всяко едно хранене да е балансирано, балансът се получава във времето, но същото важи и за хората. Разнообразието в храната е важно, защото намалява риска от получаване на дефицити.
Основната точка при разнообразието е, че независимо от това с какво сте избрали да храните и как избирате да храните можете да осигурите различни хранителни вещества, различни фитохимикали, антиоксиданти и други полезни вещества, които обикновено не присъстват във всяко хранене.
Причината, поради която хората търсят комерсиалната храна, независимо дали е сурова, сготвена, преработена и всякакъв друг вид е защото търсят разнообразие. Домашните любимци от своя страна разчитат на своите хора и на производителите да осигурят всички хранителни вещества, от които се нуждаят, за да поддържат живота си.
Има много спорове относно изискванията за диетите за домашни любимци, както и за оптималните нива на хранителни вещества в тях. Истината е, че нямаме отговори на много от тези стойности или тези въпроси.
Ако разгледаме еволюцията на кучетата в последните 100 години, дали суровата диета е най-подходящата за тях?
„Зависи. Зависи от начина на живот, от самото куче, зависи от индивидуалните фактори около това куче. И като казвам индивидуални фактори може да е наистина сложно , защото не говорим само за породата или генетиката, но за нещо, което наричаме експо зона. Така че всичко, на което това животно е изложено, от въздуха, почистващите химикали в дома, всякакви лекарства, всякакви шампоани, освежители, до всичко, с което това куче влиза в контакт, влияе върху начина, по който се изразяват гените. В един перфектен свят ще има хора, които ядат предимно вегетарианска диета и кучета, които се хранят така както техните предци са се хранили. „
Има ли кучета, които се разболяват в следствие на суровата диета? Защото според моят опит проблемът много рядко е в суровата храна. Обикновено проблемът е там, че собственикът не е склонен да храни със сурова храна.
„Всичко отново се свежда до имунната и генетична функция. Винаги има причина кучето да не може да обработи определен тип храна. Това важи и за диетата с гранули или консерви. Всичко опира до това колко издръжлив е даден организъм. Някои хора и домашни любимци са по-издръжливи от други. Патогените също са фактор. Едно куче може да е по-податливо на патогени, отколкото друго куче, което яде същата партида храна. Различни храносмилателни разстройства, могат да пречат на едно куче да метаболизира или да разгражда определени хранителни вещества. Така че има различни причини. Въпросът винаги е защо, но ние все още не сме в състояние да отговорим изчерпателно на този въпрос.
Нежеланието на собствениците да опитат суровата диета също е фактор или самото приготвяне на храната, когато тя не е балансирана. Ако животните са били третирани с антибиотици или други лекарства това също може да даде отражение и неблагоприятен резултат при всеки вид диета.“
Какви ползи забелязахте от суровото хранене?
„От личния опит с моите собствени кучета това, което забелязвам е:
- Нормализиране на теглото
- Нормализиране на храносмилателните функции
- Повече жизненост и енергичност
- По-голямо удоволствие по време на храненето със свежа и разнообразна храна
- Храненето се превръща в един от най -приятните моменти за деня
- При редуване на рецептите няма опасност от получаване на хранителни дефицити
Едното ми куче има рак, който е в ремисия от почти 6 години. Това е заради противовъзпалителните и имуномодулиращи свойства на суровата храна. Също, възстановяването след всякакъв вид интервенции , като операции, е много по-бързо.“
Какво представляват биомаркерите и как суровата диета помага да се намалят лошите биомаркери?
„Аз съм завършила нутриционистика, което включва биохимия (човешка). Нутриционистиката няма нищо общо с диетологията! Тя се занимава с биохимията и метаболизма и по-конкретно как тялото метаболизира протеините, мазнините и въглехидратите, как метаболизира лекарствата, каква е ролята на хормоните, какви витамини, минерали и ко-фактори са необходими на тялото за да функционира оптимално.
Биомаркерите са биологични молекули, които се откриват в кръвта или тъканите и дават важна информация за определени заболявания и здравословни състояния. Но те се използват не само за диагностика на заболявания, но и за това да индикират за проблема много преди първите външни симптоми на заболяването. Т.е търсим индикации за проблема преди той да се е появил. По този начин можем да изманипулираме метаболизма и да избегнем конкретен проблем в бъдещето.
Ако вземем маркера HBA1C, който се използва за диагностика на диабет тип 2 и наблюдение на глюкозата при хора с диабет и сравним една типична диета със суха храна, с високо съдържание на въглехидрати и една добре балансирана сурова храна можем да кажем, че при сурово хранените се наблюдават по-ниски нива на HBAв сравнение с тези на суха храна.
Високата захар също е рисков фактор за рак. При изследване на различни видове ракови клетки при тях се наблюдава по-голямо количество на глюкоза и различни видове захари.
Високата захар е един от причинителите на артрит и други възпалителни заболявания. Обикновено се касае за натрупване на висока захар във времето , което води до различни възпаления в тялото. Тялото като цяло е много устойчиво, но само до определен момент. До този момент то използва различни компенсаторни механизми.
Да кажем, че имате две кучета. Едно цял живот е хранено с гранули, другото е само на сурова храна. Можем да кажем, че биомаркерите на кучето хранено със сурова храна следва да са и обикновено са много по-добри, отколкото на това, хранено с гранули. Като високата захар е само един от проблемите, но той е много важен.
Друг важен показател е хомоцистеинът. Той обикновено е завишен при затлъстяване, артрит или при сърдечни заболявания. При кучета, които са хранени със суха храна, нивата на хомоцистеин са по-високи.
Трябва да споменем и т.нар AGE (Advanced glycation end products )- крайните продукти на напредналото гликиране. Това са протеини или липиди, които стават гликирани в резултат на излагане на захари. Те са био-маркер, свързан със стареенето и развитието или влошаването на много дегенеративни заболявания, като диабет, атеросклероза, хронично бъбречно заболяване и болестта на Алцхаймер.
Те имат свойството да се натрупват в тялото. Те са проблемни за хората, но за кучетата в по-голям мащаб, защото те ядат основно преработена храна. Пример за AGE е една добре опечена пържола, която е леко овъглена или добре препечен хамбургер, препечен лук, т.е всичко , което е почерняло вследствие на готвенето. Мислете за гранулите като за същото нещо.
Можем ли да кажем, че суровата храна произвежда по-малко от тези гликирани продукти, както и възпалителни и увреждащи биомаркери в сравнение с готвената и преработена храна?- определено ДА! И това е една основна причина да изберем суровото хранене пред това с гранули.
Факта, че в суровите диети са включени и малко плодове и зеленчуци осигурява естествени антиоксиданти, които заедно с другите нутриенти намаляват значително рисковете, които следват от храненето с преработена храна. Плодовете и зеленчуците са много важни, особено ако не храните 100% сурово.
Кой е начинът да сме сигурни, че домашните ни любимци получават всичко от което се нуждаят?
„Това е спорен въпрос, защото ние не знаем с точност какви са нутриентите и точно от колко от тях се нуждаят. Затова е много важно рецептите да се правят от някой , който наистина разбира какво прави, както и да се редуват самите рецепти.
Това, което можем да кажем със сигурност е, че когато болни кучета, които са хранени с гранули преминат на сурова храна, те се подобряват.“
Излиза, че трябва да има нещо фундаментално грешно при преработената храна и нещо фундаментално правилно при суровата храна.
Това как нашите кучета са еволюирали да ядат е формирало техния геном, който сега реагира на правилния вид храна. И това е суровата храна.
ОЩЕ СТАТИИ
